Kallelse till årsstämma i Jernhusen AB (publ)
Årsstämma i Jernhusen AB (publ), org.nr. 556584–2027 äger rum tisdagen den 29 april 2025, klockan 11.00 på Jernhusens huvudkontor, Västra Järnvägsgatan 23, Stockholm samt digitalt möte via Microsoft Teams. Deltagare som anmält digital närvaro erhåller en länk via e-post.
2025-03-28
Aktieägare
Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman.
Riksdagsledamot
Riksdagsledamot har rätt att, efter anmälan till styrelsen, närvara vid bolagsstämman och i anslutning till denna ställa frågor till bolaget.
Allmänheten
Allmänheten har rätt att, efter anmälan till styrelsen, närvara vid bolagsstämman. I samband med stämman anordnas en frågestund där allmänheten bereds möjlighet att ställa frågor till bolagsledningen.
Anmälan
Anmälan om närvaro för riksdagsledamot respektive allmänheten görs till Jernhusen AB, att: Receptionen, Box 520, 101 30 Stockholm, per telefon 08-410 62 600 eller via e-post på adress [email protected] och bör vara bolaget tillhanda senast en vecka före stämman. Vid digitalt deltagande måste en e-postadress anges, till vilken länk till det digitala mötet kommer att skickas i god tid innan stämman.
2. Ordförande vid stämman
Aktieägaren föreslår att styrelsens ordförande föreslås till ordförande vid stämman.
11 b). Beslut om dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen
Till årsstämmans förfogande står balanserade vinstmedel inklusive årets resultat om sammanlagt 4 353 772 380 kronor. Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras på följande sätt:
till aktieägare utdelas kronor 358 000 000
överförs till ny räkning kronor 3 995 772 380
Förslaget till utdelning motsvarar utdelning med 89,40 kronor per aktie. Utdelningen är planerad att utbetalas senast den 12 maj 2025. Styrelsen har lämnat yttrande enligt 18 kap. 4 § aktiebolagslagen (2005:551) om förslaget till utdelning.
13. Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare
Styrelsen föreslår att styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare beslutas enligt bilaga 1. Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare överensstämmer med regeringens principer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare i bolag med statligt ägande.
15. Antalet styrelseledamöter
Aktieägaren föreslår att antalet bolagsstämmovalda styrelseledamöter ska vara sju utan suppleanter, varav samtliga nomineras av staten.
16. Arvode till styrelsen
Aktieägaren föreslår att arvode till styrelsen för tiden intill utgången av nästa årsstämma ska utgå enligt följande:
Styrelsens ordförande: 359 000 kr
Styrelseledamot: 180 000 kr
Utskottsarvode för tiden intill utgången av nästa årsstämma föreslås utgå enligt följande:
Ordförande i revisionsutskottet: 52 000 kr
Ledamot i revisionsutskottet: 40 000 kr
Ordförande i ersättningsutskottet: 33 000 kr
Ledamot i ersättningsutskottet: 22 000 kr
Arvode utgår inte till ledamot som är anställd i Regeringskansliet eller till arbetstagarrepresentant.
17. Styrelseledamöter och styrelseordförande
Aktieägaren föreslår att för tiden intill utgången av nästa årsstämma ska följande väljas till styrelsen:
Anette Asklin, omval
Joel Ambré, omval
Kjell-Åke Averstad, omval
Agneta Kores, omval
Lotta Mellström, omval
Mats Påhlson, omval
Katarina Wåhlin Alm, omval
Anette Asklin föreslås väljas till styrelsens ordförande för tiden intill utgången av nästa årsstämma.
De föreslagna styrelseledamöterna bedöms ha för Bolagets verksamhet, utvecklingsskede och förhållanden i övrigt relevant kompetens, erfarenhet och bakgrund. Könsfördelningen i styrelsen uppnår regeringens målsättning om jämn könsfördelning. Styrelsen som helhet har en mångsidighet och bredd som speglar kraven i statens ägarpolicy.
18. Antalet revisorer
Styrelsen föreslår att antalet revisionsbolag ska vara ett.
19. Arvode till revisor
Styrelsen föreslår att arvode för revisorns arbete utgår enligt godkänd räkning.
20. Revisor
Styrelsen föreslår omval av det registrerade revisionsbolaget Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, för en period av ett år intill utgången av årsstämman 2026.
Revisionsbolaget meddelar på stämman vem som har utsetts som huvudansvarig revisor.
21. Beslut om regeringens principer för bolag med statligt ägande
Aktieägaren föreslår att beslut fattas om att statens ägarpolicy som beslutades av regeringen den 20 februari 2025 ska gälla för Bolaget till dess att bolagsstämma beslutar annat.
Övrig information
Års- och hållbarhetsredovisning, inklusive bolagsstyrningsrapport och revisionsberättelser samt ersättningsrapport och revisorns yttrande enligt 8 kap. 54 § aktiebolagslagen samt revisorernas granskningsrapport enligt 7 § lagen om insyn i vissa finansiella förbindelser m.m. hålls tillgängliga hos bolaget, Klarabergsviadukten 49, 111 64 Stockholm, senast från och med den 8 april 2025. Handlingarna är även från och med samma datum tillgängliga på bolagets webbplats. Denna kallelse och fullständiga förslag till beslut hålls tillgängliga på bolagets webbplats www.jernhusen.se.
________________________________
Stockholm den 25 mars 2025
Jernhusen AB (publ)
STYRELSEN
Bilaga 1Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare
Dessa riktlinjer omfattar lön, förmåner och andra ersättningar och anställningsvillkor för ledande befattningshavare. Med ledande befattningshavare avses styrelseledamöter, verkställande direktör och andra personer i koncernledningen samt eventuella andra personer som bolaget betraktar som ledningspersoner på koncernnivå. Riktlinjerna ska tillämpas på ersättningar som avtalas, och förändringar som görs i redan avtalade ersättningar, efter det att riktlinjerna antagits av årsstämman 2025. Sedan tidigare ingångna avtal med ledande befattningshavare som strider mot vad som framgår av dessa riktlinjer bör dock omförhandlas. Riktlinjerna omfattar inte ersättningar som beslutas av bolagsstämman.
Utformningen av riktlinjerna har skett i enlighet med ersättningsprinciperna i Statens ägarpolicy för bolag med statligt ägande som beslutades av regeringen den 20 februari 2025. Utöver Statens ägarpolicy tillämpar bolaget även aktiebolagslagens och årsredovisningslagens regler för publika aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige när det gäller revisorsyttrande avseende tillämpningen av gällande ersättningsriktlinjer och upprättande av ersättningsrapport.
Riktlinjernas främjande av bolagets affärsstrategi, långsiktiga intressen och hållbarhet
Bolagets affärsstrategi är i korthet följande.
Jernhusen driver sin verksamhet med långsiktig lönsamhet och skapar hållbar värdetillväxt, med inriktning på stationer, stationsnära stadsutveckling, depåer samt kombiterminaler. Vi arbetar fokuserat för att utgöra ett föredöme inom hållbarhet.
För ytterligare information om bolagets affärsstrategi, se Finansiella rapporter | Jernhusen
En framgångsrik implementering av bolagets affärsstrategi och tillvaratagandet av bolagets långsiktiga intressen, inklusive dess hållbarhet, förutsätter att bolaget kan rekrytera och behålla kvalificerade medarbetare. För detta krävs att bolaget kan erbjuda konkurrenskraftig ersättning. Dessa riktlinjer möjliggör att ledande befattningshavare kan erbjudas en konkurrenskraftig tillika måttfull totalersättning.
Ersättningsformer
Bolaget ska betala ersättningar som är konkurrenskraftiga, takbestämda och väl avvägda samt bidrar till en god etik och företagskultur. Ersättningarna, inklusive förmåner, ska inte vara löneledande i förhållande till jämförbara företag utan präglas av måttfullhet.
Ersättningen till ledande befattningshavare får bestå av följande komponenter: fast kontantlön, pensionsförmåner, avgångsvederlag och övriga förmåner.
Rörlig lön ska inte ges till ledande befattningshavare. Med rörlig lön avses exempelvis incitamentsprogram, gratifikationer, ersättning från vinstandelsstiftelser, bonus, provisionslön och liknande ersättningar.
Pensionsförmåner
Med pensionsförmån avses ålderspension, premiebefrielse och efterlevandepension. Pensionsförmåner ska vara avgiftsbestämda, såvida inte den ledande befattningshavaren omfattas av förmånsbestämd pension enligt tvingande kollektivavtalsbestämmelser. Pensionspremierna (inklusive ålderspension, premiebefrielse och efterlevandepension) för avgiftsbestämd pension ska uppgå till högst 30 procent av den fasta årliga kontantlönen. I anställningsavtal ingångna efter 1 maj 2025 ska pensionsåldern följa den allmänna riktåldern för pension. Om löneväxling erbjuds för att förstärka pensionsförmåner ska denna vara kostnadsneutral för bolaget.
Övriga förmåner
Övriga förmåner avser olika former av ersättning för arbete som ges utöver lön, exempelvis bilförmån, sjuk- och andra försäkringsförmåner samt friskvårdsbidrag. Sådana förmåner får sammanlagt uppgå till högst 10% procent av den fasta årliga kontantlönen.
Ersättning vid arbetsoförmåga på grund av sjukdom ska följa villkor om sjuklön och sjukpension i tillämpat kollektivavtal eller, om bolaget inte har kollektivavtal, motsvara nivåer som gäller enligt kollektivavtal som tillämpas i branschen. Eventuell utökning av en kollektiv sjukförsäkring över den lönenivå som täcks av kollektivavtal ska motsvara marknadspraxis.
Upphörande av anställning
Vid uppsägning från bolagets sida ska uppsägningstiden inte överstiga 6 månader. Avgångsvederlag får lämnas med högst 12 månadslöner. I anställningsavtal som ingicks före den 1 januari 2017 får avgångsvederlag uppgå till högst 18 månadslöner. Avgångsvederlaget ska betalas ut månadsvis och endast utgöras av den fasta månadslönen utan tillägg för pensionsförmåner eller övriga förmåner. Avgångsvederlag betalas som längst ut till avtalad pensionsålder och aldrig längre än till den vid var tid gällande allmänna riktåldern för pension. Vid ny anställning, annat tillkommande avlönat uppdrag eller vid inkomst från näringsverksamhet ska avgångsvederlaget reduceras med ett belopp som motsvarar den nya inkomsten för den period som avgångsvederlaget avser.
Vid uppsägning från den anställdes sida ska inget avgångsvederlag utgå.
Konsultarvode till styrelseledamöter
En styrelseledamot ska som huvudregel inte anlitas som konsult åt bolaget. Om ett konsultuppdrag ändå övervägs ska uppdraget prövas av styrelsen i varje enskilt fall och endast godkännas om det bedöms bidra till bolagets strategi och långsiktiga intressen, inklusive dess hållbarhet. Eventuellt konsultarvode ska vara marknadsmässigt och regleras i ett skriftligt avtal. Arvodet får för respektive styrelseledamot inte överstiga den årliga ersättningen för styrelseuppdraget. Motsvarande ska gälla för tjänster som utförs av styrelseledamot genom bolag.
Lön och anställningsvillkor för övriga anställda
Vid beredningen av styrelsens förslag till dessa ersättningsriktlinjer har lön och anställningsvillkor för koncernens övriga anställda beaktats genom att uppgifter om anställdas totalersättning, ersättningens komponenter samt ersättningens ökning och ökningstakt över tid har utgjort en del av ersättningsutskottets och styrelsens beslutsunderlag vid utvärderingen av skäligheten av riktlinjerna och de begränsningar som följer av dessa.
Beslutsprocessen för att fastställa, se över och säkerställa efterlevnad av riktlinjerna
Styrelsen har inrättat ett ersättningsutskott. I utskottets uppgifter ingår att bereda styrelsens beslut om förslag till riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare. Styrelsen ska upprätta förslag till nya riktlinjer åtminstone vart fjärde år och lägga fram förslaget för beslut vid årsstämman. Riktlinjerna ska gälla till dess att nya riktlinjer antagits av bolagsstämman. Ersättningsutskottet ska även följa och utvärdera tillämpningen av riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare samt gällande ersättningsstrukturer och ersättningsnivåer i bolaget. Vid styrelsens behandling av och beslut i ersättningsrelaterade frågor närvarar inte verkställande direktören eller andra ledande befattningshavare, i den mån de berörs av frågorna.
Avvikelse från riktlinjerna
Bolaget får som utgångspunkt inte avvika från dessa riktlinjer. Styrelsen får dock besluta att tillfälligt frångå riktlinjerna helt eller delvis, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl som motiverar en avvikelse, och ett avsteg är nödvändigt för att tillgodose bolagets långsiktiga intressen och hållbarhet, eller för att säkerställa bolagets ekonomiska bärkraft. Denna möjlighet till avvikelse ska dock tillämpas mycket restriktivt och förutsätter att bolaget lämnar en tydlig motivering till avvikelsen i bolagets ersättningsrapport. Som angivits ovan ingår det i ersättningsutskottets uppgifter att bereda styrelsens beslut i ersättningsfrågor, vilket innefattar beslut om avsteg från riktlinjerna.
Beskrivning av betydande förändringar av riktlinjerna och hur aktieägarens synpunkter beaktats
Riktlinjerna har anpassats till ersättningsprinciperna i Statens ägarpolicy som antogs den 20 februari 2025.