Stadsutveckling för trygga stationsområden
Jernhusen bygger om och bygger nytt för att skapa sammanhållna, levande och trygga stationsområden. Ingen kan lika mycket som vi om fastigheter som hör ihop med tågtrafiken, och den kompetensen kommer till stor nytta i de komplexa utvecklingsprojekten.
Jernhusen äger mycket mark som inte används fullt ut. Vi tar vara på värdet i våra fastigheter genom att arbeta aktivt med detaljplaner samt ny- och ombyggnationer.
Utvecklingsprojekten i städerna omfattar ofta hela områden med stationer, kontor, hotell och bostäder. Vi tar ett helhetsgrepp för att göra stationsområdena säkra, sunda och trygga för alla. De är välbesökta platser som många ska trivas på.
När fler människor bor och jobbar nära stationen är det fler som kan välja att resa kollektivt. Jernhusens viktigaste uppgift är just att bidra till att fler väljer tåget och därmed påverkar klimatet i rätt riktning.
Långa processer
Utvecklingsprojekt kring järnvägen är komplexa och tidskrävande, inte minst för att de berör många trafikslag och aktörer. Därför är det ofta svårt att veta i förväg hur lång tid ett projekt tar från idé till färdig byggnad.
En stor del av Jernhusens projekt befinner sig nu i planeringsfasen, men några år framåt i tiden kommer vi att på många håll övergå till byggfasen och investera betydande belopp i utvecklingen av framför allt storstäderna.
Lyhördhet och kvalitet
För att kunna skapa levande städer har vi hjälp av flera verktyg. Dit hör kvalitetsprogrammet Stationsnära stadsutveckling, Stationsguiden, som vägleder förvaltningen, och Stadslivsindex, som visar hur människor vill ha sina städer.
Vi lyssnar till behoven
För att kunna utforma levande stationsområden behöver vi fånga upp synpunkter bland medborgarna. En stor studie har gjorts för att få veta hur människor som rör sig i Stockholm, Göteborg och Malmö vill ha sin stad.